21 Ekim 2013 Pazartesi

Ipad Mini

Yeni oyuncağımı almam için baya bir araştırma yapmam gerekti. Önceliklerimi belirleyip ona göre yaptığım bir elemeden sonra elimde kalan bir avuçluk tabletlerle, en doğru ve beni üzmeyecek bir seçim yapmam gerekiyordu.
Oldukça hummalı bir araştırmadan(!) sonra iki ürün arasında nihai kararı vermem gerekiyordu. Bunlardan biri başlıktada seçimi neyden yana yaptığım anlaşılıyor, Ipad Mini ve bir diğer yarışmacı Samsung Galaxy note 8 idi. 

Bu iki ürün arasında kalmamdaki en büyük sebeplerden biri note 8'in donanımsal özellikleri açısından boyutuna göre çok iyi olduğu idi. Öğrenci oluşum, ders notları, ders kitapları, e-book, not tutma gibi durumlarımında olacağından note 8 bir adım daha çıktığından, uzun süre gönlümü ona kaptırmış haldeydim. Çalıştığım bayiide de note 8'i detaylıca ve istediğim şekilde inceleme fırsatı bulduğumdan, cihaz hakkında somut düşüncelere sahiptim. Beni tek korkutan ve telefonumda da başıma gelen hadiseleri, yani android işletim sisteminin zamanla daha kolay şişmesi ve arka plan uygulamalarını açık bıraktığından önüne geçemeyeceğim bir RAM yemecesinden ötürü biraz tepkimde vardı. Ancak herşey İpad Mini'ye dokunmamla beraber son buldu. Gelin isterseniz şimdi neden bu fikrimin değiştiğine bir bakalım başlıklar halinde.

TASARIM



Öncelikle belirtmeliyim ki Apple tasarım konusunda gerçekten başarılı ve temiz işçiliğe sahip bir firma. Tamamen alüminyum arka kasa ve tamamen cam ön yüz. Arka kapak ile cam ekranın brileşim yerlerinde düzleştirilmiş ve parlak bir kenar band oluşturulmuş, genel olarak mat olan cihazda çok şık bir hava katıyor. 

Arka tarafının komple mat olup sadece apple logo ve yazılarının parlak şekilde bulunması çok farklı hoş bir hava katmış. Arka kasa üzerinde yine standart ses açma-kapama tuşları, sesi kapatma veya ekran kilidini ataya ildiğimi bir switch ve uyku modu tuşu bulunmakta. Ayrıca ipad mini lightning bağlantı kapısıyla geliyor ve bu bağlantı kapısının iki yanında stereo hoparlörler bulunmakta.

Genel olarak şık olan ve yine markanın genel algısı olan minimal tasarım ve yapıları ipad minide de görebilmekteyiz. 

EKRAN VE SES

Apple bu tablette benim düşünceme göre maliyet ve boyuttan ötürü ipad 2'de kullandığı ekranın 7.9'lik versiyonunu kullanmış. Bu durum bir çok kişi tarafından olumsuz olarak değerlendirilsede, aslında pekte öyle olmadığı genel kullanım esnasında çok net belli oluyor. Bu durum özellikle pil performansına çok büyük etkisi var. Retina ekran olmayışı tabiki kendini belli ediyor ancak en fazla retina olsaymış dediğim e-kitaplarda hissettirdi ancak olmasada oluyor. 
Ses konusunda üzerindeki stereo hoparlörler gerçekten bir tabletten beklenmedik bir performans sunuyor. Genel olarak Apple firmasının ürünlerinde olan bir hadise yine bu. Gerçekten kayda değer performans gösteren dahili hoparlörleri oluyor cihazlarında. Son dönemlerde özellikle hTC bunu yakalamayı başardı.
Kulaklık olarak kutu içerinde kulaklık çıkmadığından kendi kulaklığım olan Sennheiser HD202 ile yaptığım testlerde ciddi anlamda volume'lü ses çıkışına sahip. Açık bir ses karakteri var ve sahne/detay/ensturman ayrımı gibi konularda bir çok müzik çalardan üstün özellikte bu konuda. Ancak bir audiophile gibi yaklaşıyorsanız tatmin etmeyecektir. Denediğim kayıtlar genelde orijinal cd formatlı parçalar ve kaliteli .flac formattan .wav formatına çevrilmiş parçalar idi.
Kullandığım kulaklığım genel olarak karanlık, biraz daha kapalı bir ses rengine sahip. Ancak fiyatına göre denediğim bir çok kulaklığa göre daha detaycı bir kulaklıktı. Sahne konusunda biraz başarısız çünkü kapalı tip. Fakat bir marshall major gibi 250 liralık kulaklıkta çok daha doğru sese sahip. 

PERFORMANS

Cihaz üzerinde çift çekirdekli 1 Ghz de çalışan A5 işlemci ve 512 mb Bellek ile gelmekte. Bu durum biraz olsun düşündürttü en başta. Yazının başındada bahsetmiştim Samsung galaxy note 8 ile çok kararsız kaldım diye. İşte en büyük karasızlığım ikisi arasındaki donanımsal uçurumdu. 
Samsung galaxy note 8'in 4 çekirdekli 1,6Ghzde çalışan ve 2GB ram kapasiteli ve sim kart destekli olması beni çok cezbediyordu. Gerçek manada güçlü bir donanıma sahip 8" lik tabletler arasında. 
Ancak yine dediğim gibi Androidin arka plan uygulamaları ve bir windows gibi zamanla şişmesi endişesi 2gb ramli olmasına rağmen beni vazgeçirdi. 
Gelelim Ipad mini performansına.
Öncelikle ne için alacaksınız tableti. 
Ne yapmak istediğinize, nerelerde kullanacağınızı düşünürek almanız gerekiyor.
Ben tablet seçimimde 8 inçlik seçmemin sebebi öncelikle mobilite. Okuduğumdan ötürü ders notlarım, ders kitaplarım ve günümüz pratikliği e-kitaplar ve müzik idi. Apple'a ses konusunda genel anlamda güvendiğimden ilk artısını oradan yakalamıştı. Kendi programı olan Ibooks programı ve şuanda alınan apple ürünleriyle birlikte ücretsiz alınabilinen pages, keynotes gibi programlar bilgisayarda yapacağınız office programlarını gerçek anlamda etkili şekilde kullanabiliyorsunuz. Cihazda bir önemli olan benim için 
Video performansıydı. Öncelikle genel kanı olan "Ipadlerde veyahut IOS platformunda .mkv .avi gibi formatlar sorunlu olarak çalışır şöyle böyle densede kesinlikle alakası olmayan bir durum. 
1080p .mkv uzantılı videolarda hiç sıkıntı olmadan izleyebildim. İnternet üzerinden dizi izlemek istenirsede artık birçok sitenin html5 desteği olduğundan sıkıntısızca ve şarj yemeden hd videolar izleyebiliyorsunuz. 

İnternet kullanımı konusunda gerçekten çok keyifli ve kolay. Birkaç browser denedim ancak test ettiğim kadarıyla yine kendi browser uygulaması olan Safari çok daha hızlı, pratik ve kullanışlı oldu. Gerek sitelerde gezinmede, gerek bağlanma sürelerinde safari daha ön planda çalışıyor. Flash konusuna pek değinmek istemiyorum çünkü artık bütün siteler neredeyse html5 desteği vermeye başladı. 
Sıkıntısızca sorunsuzca internette sörf yapabileceğiniz, forumlar, bloglar ve siteler arasında gezebileceğiniz bir deneyim sunuyor. 

Oyun konusunda bu ipad ile yapabilecekleriniz geniş oldukça, ancak bir ipad 4 çok daha iyi bu konuda o yüzden çok çok iyi grafikli olan oyunlarda belki ufak aksamalar olabiliyor. Real racing 3'te 22 araç birden pistte oluyor ve bu durumlarda biraz sıkıntı yaşayabiliyor. Onun haricinde şu zamana kadar sıkıntı yaşadığım bir başka oyun olmadı. 

SONUÇ

Asıl amacınızın ne olduğunu iyi hesaplayarak, hangi platforma alışıksınız, hangi platform sizin isteklerinize karşılık verebilecek, hangi boyutlarda rahat edeceksiniz öncelikle bunları düşünüp tartarak ona göre bir eleme yaparak seçim yapmanızı öneririm.
 
İpad miniyi tercih etme sebebiniz rahat taşıyabilmek, ajanda gibi bel çanta bile koysam gideyim, derslerde notlarımı alayım, notlarımı takip edeyim, her yerde internete girebileyim, hafif olsun, kitaplarımı artık dijital ortamda okumak istiyorum ancak sadece onun için değil çok amaçlı bir tablet alayım derseniz, 10" bana büyük 7" küçük bana 8" gerek derseniz, genel amacım internette gezinme ise müzik dinlemekten keyif alıyorsanız seçeceğiniz bir ürün. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder